IRM cerebral – ce este?
IRM cerebral este cea mai utilizată investigație pentru a explora creierul.
IRM (Imagistica prin Rezonanță Magnetică) cerebral este o investigație medicală non-invazivă indicată pentru a obține imagini detaliate ale creierului folosind câmpuri magnetice și unde radio. Acest tip de investigație oferă informații valoroase despre structura și funcția creierului. Este utilizată pentru a depista o varietate de anomalii cerebrale si a determina cauza aparitiei lor.
Ce ne arată un IRM cerebral?
Producând imagini detaliate ale creierului și trunchiului cerebral, IRM-ul permite vizualizarea părții superficiale (materie albă) a creierului, a părții profunde (materie cenușie), vascularizația venoasă și arterială.
IRM cerebral va oferi medicului o imagine clară și completă a celui mai complex organ din corpul uman.
În numeroase cazuri, IRM-ul furnizează informații ce nu pot fi vizualizate prin alte tehnici de analiza imagistică (radiografie, ecografie sau CT).
IRM-ul cerebral furnizează imagini detaliate ale țesuturilor moi din creier, precum țesutul nervos, vasele de sânge, glanda hipofiza și alte structuri. Aceste imagini pot ajuta medicii să diagnosticheze o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi leziuni cerebrale, tumori, boli neurodegenerative, accidente vasculare cerebrale și multe altele.
Când avem nevoie de un IRM cerebral?
IRM-ul cerebral este recomandat atunci când medicii doresc să obțină imagini detaliate ale creierului pentru a diagnostica sau monitoriza afecțiuni.
Această investigație poate fi recomandată pentru evaluarea leziunilor cerebrale precum hemoragiile sau tumori cerebrale.
De asemenea, poate fi recomandat pentru diagnosticul bolilor neurologice. IRM-ul cerebral este util în diagnosticarea afecțiunilor neurologice, dintre care enumerăm scleroza multiplă, epilepsia, boala Alzheimer. Totodată, este utlizată în depistarea bolii Parkinson sau accidentelor vasculare cerebrale. Imaginile pot arăta semne specifice care ajută la stabilirea diagnosticului.
În anumite cazuri, medicii recomandă IRM-ul cerebral pentru evaluarea tulburărilor de circulație cerebrală. Astfel, în timpul investigației se va evalua fluxul sanguin cerebral. Ceea ce poate descoperi stenoze ale arterelor, malformații vasculare sau alte tulburări circulatorii.
În cazul pacienților cu boală neurologică diagnosticată, precum tumori cerebrale sau scleroză multiplă, medicul poate recomanda IRM-uri periodice.Scopul este acela de a urmări evoluția bolii sau eficacitatea tratamentului.
Există anumiți pacienți care se confruntă cu simptome neurologice severe inexplicabile (dureri puternice de cap, pierderi de conștiență, modificări de comportament). În astfel de cazuri se recomandă IRM cerebral pentru a exclude posibile afecțiuni grave.
IRM-ul cerebral se recomandă și înaintea unei operații chirurgicale cerebrale. Astfel, medicii pot demara un plan operator și pot identifica zona țintă. Totodată se indică efectuarea unui IRM cerebral și pentru evaluarea traumatismelor cerebrale pentru a a observa leziunile provocate sau complicațiile care pot surveni în urma unui accident/lovituri la nivel cranian.
Cât durează un IRM cerebral?
Durata unei sesiuni de IRM cerebral poate varia de la 30 de minute până la câteva ore, în funcție de scopul investigației și numărul de imagini necesare.
Cât costă un IRM cerebral?
Costul unei astfel de proceduri diferă în funcție de unitatea medicală și tipul de aparatură folosită pentru efectuarea unui IRM cerebral. În anumite locații, această investigație se poate efectua cu bilet de trimitere din partea unui medic specialist.
Medici TDI care efectuează IRM cerebral
Clinici partenere unde pot face un IRM cerebral