IRM musculoscheletal – ce este?
IRM-ul musculoscheletal se referă la o tehnică imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) utilizată pentru a vizualiza structurile musculoscheletale ale corpului uman. IRM utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale țesuturilor moi și dure din corp. În acest fel, medicii au o perspectivă detaliată, non-invazivă asupra structurilor anatomice. IRM-ul musculo-scheletal oferă medicilor posilibitatea de a diagnostica sau evalua diverse afecțiuni musculoscheletale.
Ce ne arată un IRM pentru musculoscheletal?
Un IRM musculo-scheletal este folosit pentru a investiga diferite afecțiuni, cum ar fi leziunile ligamentelor, fracturile osoase, leziunile cartilajului, tumori ale țesuturilor moi, artrite și alte afecțiuni legate de sistemul musculoscheletal.
Când avem nevoie de un IRM musculoscheletal?
Un IRM musculo-scheletal este recomandat în diverse situații clinice pentru a investiga și evalua afecțiuni legate de sistemul musculo-scheletal.
Atunci când un pacient manifestă durere persistentă sau disconfort în articulații, oase, mușchi sau tendoane, medicul poate recomanda un IRM pentru a identifica cauza acestei dureri.
De asemenea, IRM-ul musculo-scheletal se recomandă atunci când se suspectează leziuni traumatice, probabile în urma unei accidentări sau traume la nivelul articulațiilor, oaselor sau țesuturilor moi.
O altă indicație pentru efectuarea unui IRM musculo-scheletal este dianosticarea bolilor articulare precum artrita.
Când medicul urmărește să Investigheze leziunile ligamentelor sau tendoanelor, IRM-ul este foarte eficient. Astfel medicul poate evaluara leziunilor ligamentelor și tendoanelor. De asemenea, poate monitoriza recuperarea în urma unei intervenții chirurgicale sau a unui tratament conservator.
IRM-ul musculo-scheletal poate fi recomandat pentru diagnosticarea bolilor degenerative (osteoartrita), pentru monitorizarea tratamentelor și progesului aceora sau în scop de identificare și evaluare a tumorilor/formațiunilor anormale în țesuturile moi sau osoase.
Cât durează un IRM musculoscheletal?
Durata unei sesiuni de IRM musculoscheletal durează, în general, aproximativ 30 de minute – 60 de minute. În funcție de protocolul specific al clinicii și de necesitățile individuale ale pacientului, procedura poate dura mai mult sau mai puțin.
Cât costă un IRM musculoscheletal?
Costul unei astfel de proceduri diferă în funcție de unitatea medicală și tipul de aparatură folosită pentru efectuarea unui IRM musculoscheletal. În anumite locații, această investigație se poate efectua cu bilet de trimitere din partea unui medic specialist.
Medici TDI care efectuează IRM musculoscheletal
Clinici partenere unde pot face un IRM musculoscheletal